Vrees Allah de Verhevene waar je ook bent

Overgeleverd van de (twee) Sahaabah: Aboe Dharr Djundub bin Djunaadah en Mu'aadh bin Djabal (Allah's tevredenheid zij met hen) dat Allah's Boodschapper (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd:

عَنْ أَبِيْ ذَرٍّ جُنْدُبِ بْنِ جُنَادَةَ وَ مُعَاذِ بْنِ جَبَلٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا عَنْ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ قَالَ: اِتَّقِ اللهَ حَيْثُمَا كُنْتَ، وَ أَتْبِعِ السَّيِّئَةَ الْحَسَنَةَ تَمْحُهَا، وَ خَالِقِ النَّاسَ بِخُلُقٍ حَسَنٍ
رَوَاهُ التِّرْمِذِيُّ وَ قَالَ: حَدِيْثٌ حَسَنٌ

"Vrees Allah waar je ook bent. En laat een goede daad de slechte daad opvolgen, hij zal hem wissen. En ga met de mensen om met goede karaktereigenschappen."

(Imaam at-Tirmidhiy heeft deze overlevering opgenomen en gezegd: 'Dit is een Hasan Hadieth.')


Taqwaa

Taqwaa is het naleven van de geboden van Allah, de Verhevene, en het vermijden van Zijn verboden. Op elke plaats waar jij je ook bevindt, daar waar de mensen je kunnen zien alsook daar waar zij je niet zien, Allah de Verhevene ziet je altijd. Allah, de Verhevene, openbaart in de heilige Quraan:

{Voorwaar, Allah is elk moment toeziende over u.}  (Soerah an-Nisaa, vers 1)


Deze weinige woorden van de heilige Profeet Muhammad (vrede en zegeningen zij met hem) behoren tot zijn: Djawaami'ul Kalim. Dit houdt in: in weinig woorden vele betekenissen en wijsheden opsluiten. Dit, omdat Taqwaa, ondanks het feit dat dit woord weinig letters bevat, alle Huqoeq-ulLaah inhoudt, want Taqwaa is immers: het vermijden van alles wat Allah, de Verhevene, heeft verboden en het naleven van alles wat Hij heeft opgedragen.


'Laat een goede daad de slechte daad opvolgen, hij zal hem wissen'

De verhouding van deze zin met de vorige is als volgt: daar de dienaar in elke situatie Taqwaa dient te hebben, maar soms toch hierin tekortschiet door:
– of een opdracht te verzaken
– of een verboden handeling te begaan

De heilige Profeet Muhammad (vrede en zegeningen zij met hem) heeft opgedragen deze tekortkoming te wissen door een goede handeling te verrichten. Hiermee wordt er dus bedoeld dat wanneer men een kleine zonde begaat, hij/zij dan direct hierop een goede daad dient te verrichten zodat hierdoor de begane kleine zonde uitgewist wordt, zoals Allah de Heer der werelden openbaart in de heilige Quraan:


{Waarlijk, goede daden wissen kwade daden uit.}  (Soerah Hoed, vers 114)


Hiermee worden dus geen grote zonden (al-Kabaair) bedoeld, want daarvoor dient er Tauwbah te worden gedaan met al zijn voorwaarden. Ook worden hiermee niet die kleine zonden bedoeld die te maken hebben met de geschonden rechten van de medemens, want die kunnen alleen vergeven worden wanneer men de schade hersteld én die personen zelf hem vergiffenis schenken.


'En ga met de mensen om met goede karaktereigenschappen'
Goed karakter tonen bestaat hoofdzakelijk uit: het opzetten van een vriendelijk gezicht voor anderen, hen (over)last besparen en ze een gunst bewijzen. Andere geleerden hebben gezegd dat het tonen van goed karakter inhoudt dat je omgaat met anderen zoals je wilt dat zij ook met jou omgaan.

Aantal keren bekeken: 9.705